Evropski standardi

S ciljem usvajanja kvalitenijih, evropskih uvjeta života osoba sa poteškoćama u razvoju    intenzivno smo radili na realizaciji projekta izgradnje novog naselja za naše korisnike na lokaciji Ramići u Pazariću. U prirodnom ambijentu, naročito u ljetnom i jesenjem periodu kada šarenilo boja okupa okolinu i površine oko objekata,zaista nije teško pronaći odmor i za tijelo i duh u ovom odjelu Zavoda Pazarić. Naše „Internacionalno selo“ za sada ima 3 objekta: 2 kuće i bungalov. U njima  žive 24 korisnika sa umjerenim intelektualnim poteškoćama u razvoju koji uz pomoć domaćica u kući, socijalnog radnika, žive i rade kao „velike porodice“.

Pomoć donatora

Projekat izgradnje „Internacionalnog sela-Ramići“ realizirali smo uz pomoć humanitarnih organizacijaiz Evrope. Nakon što je Zavod Pazarić kupio prvu kuću, a izgradnju druge finasirao donator, HO „Lions Clubs “, sa sjedištem u Francuskooj i BiH, u 2009. godini montiran je i treći objekat bungalov kojeg je za Zavod kupila HO iz Holandije „Out of Area“. Da bi naši korisnici  mogli živjeti u ovom montažnom objektu pobrinuo se Zavod, realizacijom i finasiranjem svih radova vezanih sa priključke elektroinstalacija, plinskih instalacija, polaganja telefonskih kablova, rekonstrukcije kompletne vodovodne mreže. Položena je i nova kanalizaciona mreža, te izgrađena nova septička jama. Vizuelni dojam eksterijera je veoma dojmljiv, zahvaljujući i lijepo aranžiranom vrtu, te novoasfaltiranom prilaznom putu i stazama.

Povrće i cvijeće

Naši Ramićani vesele se svakoj posjeti, i rado će Vas ugostiti u lijepom i toplom domu. Često spravljaju i kolače i ukusne pite, pa znaju iznenaditi goste i ukusnim jelima. Da su vrijedni svjedoči i plastenik koji je u toku povrtlarske sezone uredno zasađen povrćem, te mali vrt i cvijetnjak.
Sunčane i tople dane korisnici iskoriste i za ugodan odmor na zelenilu postavljenom igralištu, šetnji , a slobodno vrijeme provode i u gledanju omiljenih TV programa, igricama, igranju uz karte, slikanju. Zavod planira i u budućnosti u skladu sa svojim mogućnostima, te podršku donatora nastaviti sa širenjem ovog „Internacionalnog sela“.