Evropski  standardi

S ciljem usvajanja kvalitenijih, evropskih uvjeta života osoba sa psiho- fizičkim invaliditetom, i intenzivno smo radili na realizaciji projekta  izgradnje novog naselja za naše korisnike na lokaciji Ramići u Pazariću. U prirodnom ambijentu, naročito u ljetnom i jesenjem periodu kada šarenilo boja okupa  okolinu i površine oko objekata,zaista nije teško pronaći odmor i za tijelo i duh u ovom odjelu Zavoda Pazarić.  Naše „Internacionalno selo“ za sada ima 3 objekta: 2 kuće i bungalov. U jednoj kući i bungalovu žive 24 korisnika sa umjerenim intelektualnim poteškoćama u razvoju koji uz pomoć domaćica u kući, socijalnog radnika, žive i rade kao „velike porodice“.

Pomoć donatora

Projekat izgradnje  „internacionalnog sela-Ramići“ realizirali smo uz pomoć humanitarnih organizacijaiz Evrope. Nakon što je Zavod Pazarić kupio prvu kuću, a izgradnju druge finasirao donator, HO „Lions Clubs “, sa sjedištem u Francuskooj i BiH,  u 2009. godini montiran je i treći objekat bungalov kojeg je za Zavod kupila HO iz Holandije „Out of Area“.  Da bi naši štićenici mogli živjeti u ovom montažnom objektu pobrinuo se Zavod, realizacijom i finasiranjem svih radova vezanih sa priključke elektroinstalacija, plinskih instalacija, polaganja telefonskih kablova, rekonstrukcije kompletne vodovodne mreže. Položena je i nova kanalizaciona mreža, te izgrađena nova septička jama. Vizuelni dojam eksterijera je veoma dojmljiv, zahvaljujući i lijepo aranžiranom vrtu, te novoasfaltiranom prilaznom putu i stazama

 Povrće i cvijeće

Naši  Ramićani vesele se svakoj posjeti, i rado će Vas ugostiti u lijepom i toplom domu. Često spravljaju i kolače i ukusne pite, pa znaju iznenaditi  goste i ukusnim jelima. Da su vrijedni svjedoči i plastenik  koji je u toku povrtlarske sezone  uredno zasađen povrćem, te mali vrt i cvijetnjak.

Sunčane i tople dane korisnici  iskoriste i za ugodan odmor na  zelenilu postavljenom igralištu, šetnji ,  a slobodno vrijeme provode i u  gledanju omiljenih TV programa, igricama, igranju uz karte, slikanju.

 

Zavod planira i u budućnosti  u skladu sa svojim mogućnostima, te podršku donatora nastaviti sa širenjem ovog „Internacionalnog sela“.