Danas je potpisan ugovor o stvaranju neophodnih uslova u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ustanove za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić.

Ugovorom, koji su potpisali federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i direktor ove ustanove Samir Suljagić, osigurano je 200.000 hiljada KM za aktivnosti inkluzivnog obrazovanja i usavršavanja s ciljem direktnog unapređenja kvalitete života i usluga koja se pružaju štićenicima Ustanove Pazarić.

– Na ovaj način je osigurana sistemska podrška, zahvaljujući kojoj će djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, a u skladu s njihovim mogućnostima, biti uključena u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, ili će biti osposobljeni da budu funkcionalni, u skladu sa njihovim  najboljim interesom. Sredstva će biti korištena i za modernizaciju i opremanje radionica, a ovakvim ulaganjem u nove tehnike i materijale stvaramo okruženje koje je bolje prilagođeno njihovim potrebama i koje će olakšati sticanje praktičnih vještina – kazala je ministrica Duraković.

Federalna ministrica je, navodi se u saopćenju, dodala da prvi put u Federaciji BiH, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite FBiH, ove  aktivnosti odgoja i obrazovanja u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić finansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

– Jedan od ključnih ciljeva naše politike je stvaranje inkluzivnog društva, u kojem svako ima priliku da se razvija i učestvuje u svim aspektima društvenog života. Ovo ulaganje je odraz naše posvećenosti da pružimo podršku svim segmentima naše zajednice. Kroz ove i buduće projekte, naša obaveza je da gradimo društvo jednakih mogućnosti kako bi svi građani ostvarili ista prava i šanse za obrazovanje, rad i kvalitetan život – istakla je ministrica Duraković, dodavši da je ovaj finansijski doprinos korak ka osiguranju da se te vrijednosti neprestano afirmišu i promovišu.

(tekst preuzet sa https://fbihvlada.gov.ba/)