„Sportom gradimo mostove prijateljstva“ naziv je Unified malonogometnog turnira koji je u organizaciji JU Zavoda Pazarić danas održan u sarajevskom Vistafonu.
I zaista, zahvaljujući sportistima JU Zavoda Bakovići, JU Zavoda Drin, Zavoda Mjedenica, JU Zavoda Pazarić, Doma Nahorevo, Udruženja „Oaza“, te sportistima Pete gimnazije, gradili su se novi, čvrsti i vrijedni mostovi prijateljstva.
Sa novim mostovima, rušene su barijere i predrasude, te još jednom skrenuta pažnja javnosti na bitnost uključivanja mladih sa poteškoćama u razvoju u različite društveno korisne sadržaje.
Na terenu su se smjenjivale ekipe, i uz povike, navijanje, sportske savjete i dileme, u prijatnoj atmosferi brzo i ugodno je prošlo takmičenje.
Prvo mjesto osvojili su sportisti JU Zavoda Pazarić, drugo je pripalo nogometašima „Oaze“, dok je osvojivši treće mjesto slavila i ekipa Doma Nahorevo.
Najbolji stijelac bio je Almin Bjelica, dok je pehar za golmana turnira osvojio Adnan Halilović. Igračem turnira proglašen je naš talentirani Dario Lamešić.
Ispred sponzora Turnira, kompanije BH Telecom, nogometašima i gostima obratio se Elvedin Kanafija, direktor Direkcije za prodaju, podršku i promociju, naglasivši bitnost pružanja podrške socijalno osjetljivim kategorijama u društvu.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike također je pružilo finansijsku podršku u realizaciji ovog sportskog druženja, te je ministar Vesko Drljača pojasnio kolika je važnost socijalnog uključivanja osoba sa poteškoćama u razvoju i kroz sport. Na kraju takmičenja uz čestitke pobjedničkim ekipama Drljača je uručio i medalje.
Zahvaljujemo se našim sponzorima, vrijednim sportistima svih učesnika Turnira koji su pokazali kako u timu mladi sa poteškoćama i bez poteškoća u razvoju daju ravnopravan doprinos u timskom takmičenju, te Nogometnom savezu BiH koji je obezbijedio sudije i poklone za tri prvoplasirane ekipe.
Sportom smo danas gradili i sagradili nove, vrijedne mostove prijateljstva.