Kako bi javnost dobila potpunu informaciju o Manifestaciji „Pokaži svoj talenat“, u Općini Centar održana je press konferencija.

Naime, u okviru ove Manifestacije, 14. marta 2017. godine u Domu mladih planirano je zabavni druženje, gdje će brojni gosti na sceni imazi mogućnost pokazti neki svoj talenat. Nastupit će brojni osnovci sa dramskim, ritmičkim, plesnim, muzičkim izvedbama, te korisnici zavoda pazarić, Drin i Bakovići. Uz pokazivanje i dokazivanje talenta, upriličit će se i art radionice gdje će svi zajedno sa kistovima pokazati svoje umjetničke mogućnosti.

Prisutnim medijima su se obratili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Čerimagić, te predstavnici OŠ „Safvet-beg Bašagić“ i Bosnalijeka.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Čerimagić zahvalio se Općini Centar na podršci bez koje, kako je naglasio, ne bi bilo moguće organizirati manifestaciju.

-. Mi smo organizatori ovog projekta uz podršku Općine Centar i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Naša želja je da ovo preraste u tradiciju i da što veći broj djece bude uključen u ovakve aktivnosti -naglasio je Ćerimagić, te dodao da svi koji žele biti gosti u Zavodu ili na manifestaciji su uvijek dobrodošli.
Općina Centar obezbijedila je finansijsku podršku za iznajmljivanje prostora Doma mladih, dok je Bosnalijek sponzor projekta.

Direktorica Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ Lejla Dizdarević u ime svih kolega iz škola na području općine Centar zahvalila se organizatorima i iskazala veliko zadovoljstvo učešćem pomenute škole u realizaciji projekta.

Ispred kompanije „Bosnalijek“ Kenan Kekić, menadžer marketinga, je naglasio da ova kompanija je ponosna na učešće u ovoj priči, jer broj omijeha koji druženje donese na lica djece ne može se mjeriri, te da će i u budućnosti biti podrška sličnim projektima.
Načelnik Ajnadžić, pojasnio je da Općina Centar pruža podršku projektima koji za cilj imaju integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju, te na taj način pokazujemo ovim ljudima da nisu zaboravljeni.

– Kao odgovorna lokalna zajednica dali smo punu podršku projektu kroz obezbjeđenje prostora u Domu mladih, a za sve mališane ćemo obezbijediti skromne paketiće sa porukom koju ćemo im poslati. Pozivamo sve naše sugrađane da dođu taj dan da se zajedno družimo sa našom djecom, našim najvećim bogatstvom. Socijalizacija i shvatanje različitosti je nešto na čemu ćemo jako insistirati i imati jasne alate koji su sadržani i pokriveni finansijskim bilansom u budžetu. Na dan završne manifestacije trebamo pokazati dobro srce, veliki osmijeh, pružene ruke i šansu da budemo zajedno i da pravimo dobru budućnost i perspektivu za naše sugrađane koji imaju poteškoće u razvoju.- kazao je Ajnadžić, naglašavajući da Općina Centar nema evidenciju broja osoba sa intelektualnim poteškoćama u razvoju, na čijoj izradi će se u buduće raditi. Naglasio je da Općina Centar na Marijin Dvoru u Ulici Valtera Perića, po usvajanju budžeta planira započeti izgradnju i adaptaciju Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, a u saradnji sa udruženjem koje se bavi edukacijom mladih sa poteškoćama u razvoju.