Zahvaljujući podršci Općine Centar, a u saradnji i sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, prvi dan vikenda korisnici JU Zavoda Pazarić imali su priliku provesti u razigranom druženju upriličenom u okviru manifestacije “Sarajevo ljubavi moja” Družeći se sa prijateljima iz šire društvene zajednice u parku “Prof.dr. Nijaz Duraković” kroz učešće u art sadržajima, sportskim aktivnostima, te ples i muziku, omogućena je socijalna inkluzija korisnika JU Zavioda Pazarić.
Manifestaciju su otvorili načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, direktor JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić i ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača.

Direktor Salić se u ime korisnika i uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić zahvalio prisutnima što su izdvojili vrijeme da uveličaju ovu Manifestaciju.
– JU Zavod Pazarić je topli dom za 340 štićenika. Većina njih u Zavodu ne zna za drugi dom jer tu žive od malih nogu, a neki provedu i cijeli život. Menadžment i uposlenici u Zavodu u skladu sa svojim profesionalnim i ljudskim opredjeljenjem, svakodnevno rade na stvaranju što boljih uslova života za sve korisnike. Jedan od najvažnijih segmenata rada jeste i deinstitucionalizacija, kojom omogućavamo socijlanu inkluziju naših korisnika u razne društvene aktivnosti van Ustanove. Manifestacija “Sarajevo ljubavi moja” je prilika da osobe sa poteškoćama u razvoju pokažu kako su i oni vrijedni i talentovani plesači, sportisti, mali i veliki umjetnici, te da i oni zaslužuju šansu da budu aktivni i ravnopravni članovi društvene zajednice. Obaveza svih nas je da im omogućimo odrastanje u okruženju u kojem se njihova prava čuju i uvažavaju sa poštovanjem. Danas im poklonimo pažnju, osmijeh, toplu riječ. Nama je to ništa, a njima puno znači, naglasio je Salić

Načelnik Ajnadžić pojasnio je da je inkluzija jedan veliki proces kroz koji mi svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. 
-Ono što želimo pokazati je želja i briga društva za djecu sa poteškoćama u razvoju, te jača afirmacija na tom polju. Ovo je proces koji traje duži vremenski period, a ova lokalna zajednica apsolutno podržava ovakve aktivnosti i to će nastaviti i u budućnosti. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama. Općina Centar će Javnoj ustanovi Pazarić pružiti finansijsku podršku u radu, a prema mojim saznanjima želja štićenika je da dobiju farmu. Obezbijediti ćemo dio sredstava za tu namjenu, a pozivamo i druge institucije da participiraju, naglasio je Ajnadžić.
Ispred korisnika Zavoda naš Salko jenačelniku Ajnadžiću uručio projekat za farmu kokoški za čiju relalizaciju je neophodna pomoć donatora.
Ministar Drljača izrazio je zadovoljstvo što ima priliku učestvovati u već tradicionalnoj manifestaciji “Sarajevo ljubavi moja”.
– Cilj Manifestacije je druženje i da razvijemo svijest o različitosti i da gradimo sistem inkluzije. Potrebno je da svi budemo otvoreno društvo, da uklanjamo barijere, prije svega mentalne barijere i pristupimo onima koji su različiti od nas, da im pomognemo da se afirmišu i da gradimo jedno srećnije društvo, što je i simbolika pjesme “Sarajevo ljubavi moja”.Ljubav šaljemo gradu, a grad nam je vraća- dodao je Drljača.
U znak zahvalnosti na prigodnom zabavnom druženju za posjetitelje Manifestacije korisnici Zavoda su izveli i plesnu tačku. Bojama, igrom, plesom, košarkom, nogometom i osmijesima korisnici JU Zavoda Pazarić su pokazali još jednom javnosti da jednako kao i njihovi prijatelji van Ustanove zaslužuju jednake šanse da ravnopravno budu uključeni u različite društveno korisne sadržaje.