Sa ciljem da saznaju što više o radu Zavoda Pazarić, te podijele informacije o radu UNICEF-a i razmotre mogućnosti pružanja podrše ove organizacije u skladu sa mogućnostima Zavodu, u posjeti našoj Ustanovi su boravile Antonie Luedeke, šefica odjela dječije zaštite UNICEF-a u BIH i Sandra Kukuić, konsultantica i voditeljica UNICEF-ovog programa reforme sistema brige o djeci.

Luedeke i Kukuić su upoznale stručni tim Zavoda sa aktivnostima koje UNICEF sprovodi u oblasti programa „Transformacija institucija i prevencija razdvajanja djece od porodice“, naglašavajući da je cilj programa da što manje djece izlazi iz porodice. Direktor Zavoda Jasmin Ćerimagić, te rukovodioci radnih jedinica, pojasnili su o kakvim vrstama problema se susreće Zavod u svom radu, te da UNICEF može pružiti podršku u skladu sa ciljem koji se odnosi na transformaciju servisa u Ustanovi kako bi se pružio što kvalitetniji i adekvatniji nivo usluge i podrške dijeci koja žive i u Zavodu.
S obzirom da u Zavodu su smještena djeca koja su prošla život u primarnoj ili hraniteljskoj porodici, te da cilj Zavoda je obezbijediti im što bolje uslove života u Ustanovi, u kojoj su pronašli svoj dom.