Održavanjem Mininogometnog turnira u sarajevskom Vilsonovom šetalištu  još jednom smo potvrdili koliko  su čvrsti i vrijedni  mostovi prijateljsta koje mladi sa poteškoćama u razvoju grade sa prijateljima kroz realizaciju sportskih aktivnosti. Naime, JU Zavod Pazarić u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike organizirao je ovaj nogometni sportski događaj, kako bi i ovo ljeto korisnici  uživali u ugodnim sportskim druženjima. Sa nogometašima JU Zavoda Pazarić učešće na turniru uzeli su i sportisti iz KJU Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba-Sarajevo, JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica- Drin  i Udruženja „Oaza“.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je potvrdio važnost socijalizacije mladih sa poteškoćama kroz sportska druženja, pojasnivši da ovi turniru su postali tradicionalni.

 -Veoma važno je jačati sportski duh, jer se borimo se za sebe ali i za ekipu  kao i  dio tima, i  tako osjećemao da pripadamo i jednom društvu. Taj odnos jača i mentalitet, strukturu i karakter osobe, i čini nas jačim i boljim ljudima. Osim sportskog karaktera , veoma važan je i inkluzivni segment ove sportske manifestacije , jer društvo treba da se navikava, prihvata i bude podrška ljudima sa poteškoćama i kroz njihovo učešće u društvenim aktivnostima kao što je i sport-naglasio je Drljača, dodavši da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa građanima i zavodima uvijek biti podrška aktivnostima kojima se omogućava socijalna inkluzija ljudi sa poteškoćama u razvoju.

Direktor JU Zavoda Pazarić Samir Suljagić zahvalivši se sportsistima na učešću i saradnji ministru Drljači, ekipama je uručio zahvalnice i pehare.

Suljagić je naglasio važnost realizacije društvenih sadržaja van Zavoda kada god se ukaže mogućnost.

-Veoma važno je da sa svojim vršnjacima naši korisnici se mogu družiti van Ustanove i iskoirstimo sve mogućnosti učešća i na različitim sportskim takmičenjima. Drago nam je što je period Covid ograničenja prošao te u poslijednjem periodu sportisti Zavoda su se družili na sličnim takmičenjima u Srebrenici, Mostaru i Beogradu- kazao je Suljagić.

Pozitivna energija, sportski zagrljaji i razgovori, navijanje za svoj tim i obećanja da će se ponovo družiti, razlogom su radošću ispunejnog dana svim učesnicima Turnira.

Zahvaljujemo se vrijednim nogometašima Zavoda Drin, Doma Nahorevo i “Oaze” na učešću , te prijateljima koji su donacijom usluga iznajmljivanja sportskog terena i obroka za učesnike bili značajna podrška u realzaciji Turnira.