Nakon što je direktor Redžep Salić prije nekoliko dana federalnim zastupnicima obznanio šokantne informacije o situaciji u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću, danas je ovoj ustanovi uslijedila i posjeta potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

Potpredsjednica je nakon sastanka, zajedno s direktorom Salićem, obišla objekte i štićenike i uvjerila se u kakvim zaista uvjetima borave štićenici.

– Kada sam posljednji put dolazila u Zavod “Pazarić” 2016. godine s ombudsmenom za ljudska prava, gospođom Jasnom Džumhur, već tad smo se složili da su ovom zavodu potrebne neke promjene u vidu poboljšanja uvjeta života štićenika. Po mojoj današnjoj procjeni, štićenici se u ovoj ustanovi adekvatno tretiraju, za razliku od uvjeta u kojima rade uposlenici. Kada su u pitanju uvjeti, oni se sigurno i hitno moraju popraviti, ima potrebe za ulaganjem sredstava – kazala je Mahmutbegović.

Direktor Zavoda “Pazarić” Redžep Salić se kratko obratio novinarima i iskazao zadovoljstvo povodom dolaska potpredsjednice Mahmutbegović.

– Dolazak potpredsjednice Federacije BiH je dokaz da država nije zaboravila naš “Pazarić”. Ja u ovom zavodu boravim skoro 24 sata, mi živimo živote štićenika i imamo apsolutno pravo reći da situacija nije dobra. Naši radnici daju sve od sebe i pružamo ono što imamo – kazao je Salić. 

Izvor: Dnevni Avaz