U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje 2017“ pod motom: „srećam ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete“ koja je i ove godine obilježena pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politike, raseljena lica izbjeglice Kantona Sarajevo, i JU Zavod Pazarić je realizirao nekoliko kreativnih i sadržajnih aktivnosti.
Art radionica koju realiziramo u okviru Dječije nedjelje pod nazivom „Ne želim da brigam, hoću da se igram“ pokazala je sve čarobno razigrane načine kako zaista djeca Zavoda i njihovi vršnjaci, gimnazijalci vole i znaju da se igraju, a što manje da brigaju.
Oslikavali su predmete tehnikom dekupaž, crtali komade planinskog neba i livada, kistom kazivali kako to oni vide sreću na dječijem licu, amaskama krili vragolaste poglede…
Gimnazijalci su drugog dana obilježavanja ove šarene Manifestacije ugostili sportsku ekipu JU Zavoda Pazarić, gdje su odigrali nogometnu utakmicu.
Radosti Sedmice posvećene djeci podijelili su mladi JU Zavoda Pazarić sa prijateljima iz Pete gimnazije i uz muzičko druženje, gdje su uz pjesmu i ples pokazali kako se grade mostovi prijateljstva. U ovim šarenim i razigranim aktivnostima učešće su uzeli brojni mališani i mališanke JU Zavoda Pazarić, te u druženju sa srednjoškolcima pokazali da i mladi sa inetelektualnim poteškoćama u razvoju imaju različite talente i zaslužuju biti ravnopravni članovi društvene zajednice. Pokazali su da svako dijete je jednako i vrijedno i zaslužuje iste šanse za učešće u različitim društvenim aktivnostima.
Zahvaljujemo se Kantonalnom ministarstvu rada i socijalne politike koje je pružanjem podršk e i našem Projektu omogućilo obilježavanje Dječije nedjelje i ovim vrijednim „umjetnicima“, čiji današnji svaki osmijeh i topla riječ obavezuju nas da štitimo njihova prava i omogućimo im uslove rada i života kakve zaista i zaslužuju.