Svečanim otkrivanjem ploča sa nazivima novosagrađenih kuća u naselju Ramići JU Zavoda Pazarić otvorene su tri kuće u kojima će novi, topli dom pronaći tridesetak korisnika JU Zavoda Pazarić.
Uz prisustvo brojnih gostiju, ploče su otkrili federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavnici donatora iz Udruženja “Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V.” iz Njemačke: Almir Karamehmedović Rolf Metzemaier i Harald Unser, te direktor kompanije „Hifa-Petrol“ d. o. o. Sarajevo, Hajrudin Ahmetlić.
Za realizaciju izgradnje tri nova objekta u kojem će stanovati osobe sa intelektualnim poteškoćama u JU Zavodu Pazarić nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo je 360. 000 KM, dok su prijatelji iz “Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V.” iz Njemačke, obezbijedili 175. 000 Eura.
„Hifa-Petrol“ d. o. o. Sarajevo je obezbijedila 42. 000 KM za kupovinu namještaja i tehničkih uređaja za sve tri kuće.
Kako su naglasili predstavnici donatora i resornog ministarstva cilj je osigurati što kvalitetnije uslove života ljudima koji žive u JU Zavodu Pazarić. Stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici projekat je deinstitucionalizacije JU Zavoda Pazarić, koji predstavlja još jedan korak u primjeni evropskih standarda u zbrinjavanju osoba sa inetelektualnim poteškoćama u razvoju.
Ministar Drljača je naglasio veliku važnost ove vrste Projekata kojim se poboljšavaju uslovi života osobama sa invaliditetom u JU Zavodu Pazarić, te da će nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i u budućnosti pružati punu podršku ovIM razvojinim projektima. Ministar se zahvalio i donatorima iz Njemačke na finansijskoj podršci u izgradnji tri nove kuće.
Almir Karamehmedović je pojasnio da “Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V.” će nastaviti pomagati Ustanovi sve dok se ne zadovolje uslovi za potpuno iseljenje korisnika sa lokacije Zovik JU Zavoda Pazarić gdje uslovi života za osobe sa težim i teškim smetnjama u razvoju nisu uopšte prilagođeni ovim ljudima.
Direktor „Hifa-Petrol“ d. o. o. Sarajevo , Hajrudin Ahmetlić kazao je da mu je bilo zadovoljstvo što je ova kompanija donacijom sredstava za opremanje kuća namještajem uspijela učiniti sretnijim ljude sa invaliditetom.
U znak zahvalnosti za realizaciju Projekta mali i veliki talenti –korisnici JU Zavoda Pazarić su za goste priredili prigodan kulturno-zabavni program.
Otvorenju su prisustvovali brojni saradnici i pRijatelji JU Zavoda Pazarić